Hoe brengt u een heldere boodschap over bij een moeilijk TV-optreden?

Regelmatig komt het voor dat bestuurders onder vuur komen te liggen na een onhandig media optreden bij controversiële consumentenprogramma’s als Radar en Kassa. Dat is op zicht niet verwonderlijk omdat deze programma’s leunen op het accentueren van de controverse vanuit een dader en een slachtoffer. Maar ook bij informatieve business programma’s zoals RTL-Z of Quote kan een weinig overtuigend media-optreden flinke reputatieschade aanrichten.

Het is dus belangrijk dat je als bestuurder goed voorbereid bent op deze media- optredens. Zeker bij Kassa en Radar. Zij vervullen de rol van de ‘waakhond’ in onze maatschappij namens de consumentbelangen. We weten dat polarisatie en emotie overheersen in deze programma’s en dat deze programma’s zich richten op een case waarbij er gedupeerden of slachtoffers zijn. De emotie overheerst in de programma’s en daarom gaat het vaak fout. Voorbeelden van de laatste jaren liggen voor het oprapen. Denk aan Camiel Eurlings, KPMG of Imtech.

Een actuele affaire of crisis in uw organisatie
Maar wat nu als je als bestuurder met de billen bloot moet en openheid van zaken moet geven over een bepaalde kwestie? Denk aan affaires en moeilijke zaken als financieel wanbeleid, milieukwesties, falende klantvriendelijkheid, reorganisatie of een fraude. Deze issues zijn van alledag en kan in iedere organisatie opspelen.

Besluit je als bestuurder wel een interview af te geven? Dat kan zeker een goede beslissing zijn maar neem vooraf wel alle scenario’s door. Stel jezelf een duidelijke vraag! Waar ligt de kern van het probleem en hoe krijg ik inzicht in alle klachten die bij de redactie zijn binnengekomen? En vooral belangrijk; is er een mogelijkheid om in de uitzending tot een oplossing voor het probleem te komen? Of fungeer ik louter als schietschijf?

Waar liggen de kansen tijdens het Tv-optreden voor u als bestuurder?
Hoe kun je als bestuurder nu onhandig mediaoptreden voorkomen? Het beging met de case zeker niet te onderschatten. Denk er vooral er niet te gemakkelijk over. Zo van; dat doe ik wel even. Deze houding kan u fataal worden. Voorbereiding is juist cruciaal voor een succesvol mediaoptreden. Dit geldt zeker wanneer u slecht handelen van uw organisatie recht moet zien te breien.

De sleutel ligt in empathie tonen. Zorg ervoor dat u in beginsel altijd een open houding hebt naar de interviewer. Wees ruimhartig in het aandragen van oplossingen en formuleer hierbij de juiste boodschappen. Wat doet u om deze ‘fouten’ in de toekomst te voorkomen. Licht deze aanpak op een sympathieke wijze toe en probeer empathie te verkrijgen door een vriendelijke opstelling.

Vergeet niet de inzet van uw eigen media en communicatiemiddelen
Vergeet niet bij een crisis rondom uw organisatie zelf het initiatief te nemen in de berichtgeving naar buiten. We weten immers dat het beeld van een crisis in belangrijke mate wordt bepaald door de media. Als uw organisatie niet een eigen antwoord naar buiten brengt; dan zal het ‘frame’ ofwel het beeld van het probleem volledig door de media worden bepaald. Cruciale vraag bij iedere crisissituatie is dus: wie bepaalt en controleert het beeld van de crisis? Daarnaast is timing een belangrijk aspect. En niet alleen vanuit het eigen oogpunt, maar vooral vanuit het perspectief van de omgeving.

Transparantie van boodschappen
De beste strategie is duidelijk en transparant te zijn in de media. Deze aanpak kenmerkt zich door een sterk inhoudelijke, integere en transparante communicatie met de media. Ik kan u verzekeren. Dit werkt altijd en leidt tot een hoge mate van geloofwaardigheid in de markt.

Marcel Olislagers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *