Kan een woordvoerder nog wel zonder een Social Newsroom?

De positie en rol van een woordvoerder staat door de transparantie van onder meer social media steeds meer onder druk. Is het nog wel van deze tijd om de informatievoorziening naar buiten door een persoon te laten afhandelen? En voldoet de rol van een woordvoerder nog wel aan de eisen van het snel veranderende medialandschap ? Dient een woordvoerder niet juist de initiator te zijn van een andere strategie voor de nieuwsvoorziening naar de markt. De moderne woordvoerder van deze tijd wordt de regisseur wordt van zijn eigen nieuwsvoorziening in combinatie met een Social Newsroom.

Van woordvoerder naar woordhoorder door opkomst social media 

Social Media hebben een volledig andere kijk gegeven op de rol van een woordvoerder. Want een aspect is wel duidelijk; het oude model van woordvoerders werkte niet meer op moment dat iedere burger woordvoerder werd via sociale media. Snelheid is key in het huidige digitale tijdperk en  woordvoerders zijn niet alleen zenders van informatie maar ook regisseur van de kwaliteit van informatievoorziening vanuit het bedrijf.

Een woordvoerder nieuwe stijl wordt in feite dus een bedrijfsjournalist. Iemand die op zoek gaat naar het relevante verhaal in de eigen organisatie en de pareltjes van hoogwaardige kennis en informatie vanuit het bedrijf naar boven haalt.

De woordvoerder nieuwe stijl verschilt in deze niet zoveel met een journalist: hij maakt van relevante content nieuwswaardige verhalen. In PR-termen wordt dit  brand journalism genoemd: een relevant, journalistiek verhaal over bedrijf of product, geschreven en geregisseerd door de onderneming of organisatie zelf. Betaalde content in media werkt immers niet meer, Aandacht verdien je door zelf content te creëren die relevant, authentiek, inspirerend is.

Zucht naar onderscheidende content

Het creëren van overtuigende content vormt de grootste uitdaging in dit tijdperk vna overvloed van informatie. Helaas slagen weinig organisaties daar in. Stel jezelf maar eens de vraag om in honderd woorden aan een potentiële klant een beschrijving te geven van het bedrijf waar je werkt. En vervolgens ga je je bedrijfsnaam en opsomming van voordelen doorstrepen. Grote kans dat je het helemaal moet herschrijven? Wat overblijft is onafhankelijke content. Gewoon een goed verhaal, authentiek, op inhoud en relevantie. En dat is waar goede content aan moet voldoen.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak blijft hetgeen ondernemingen en organisaties produceren, hangen tussen verkapte reclame en saaie bedrijfsresultaten.

De bedrijfsjournalistiek kan redding brengen. Wat houdt organisaties tegen om ervaren journalisten in te huren die in de organisatie op zoek gaan naar nieuwswaardige story’s? Die nieuwsgaring is een essentieel onderdeel van brand journalism. In vele ondernemingen liggen tonnen verborgen schatten te wachten op publicatie. In een eerdere blog heb ik al beschreven.

Van woordvoerder naar publicist rijke bedrijfscontent

Sociale media hebben het de woordvoerders dan misschien wel moeilijk gemaakt. Ze bieden ook heel wat mogelijkheden. Journalisten zijn juist de mesnen die essentie en relevantie als hoogste goed te zien. Woordvoerders zijn niet alleen de spreekbuis van een organisatie maar gaan ook meer en meer fungeren als interne journalist, nieuwsvergaarder, journalist en communicatie sparringpartner. De interne expert als het gaat  over de rol van de media en de communicatiestrategie.

Benut hierin je journalistieke skills en ga het gesprek aan met de buitenwereld via het juiste platform. Het is een warm pleidooi voor transparant woordvoerderschap geïntegreerd met sociale media vanuit een Social Newsroom. Woordvoerders moeten dat uitdragen wetende dat journalisten behoefte hebben aan  relevante content vanuit  de organisatie.

Social Newsroom geschikt voor brand journalism

Vele bedrijven omarmen  branded journalism maar willen daarnaast ook beschikken over het juiste publicatieplatform . Zij willen journalisten niet alleen voorzien van informatie maar ook voeden met actuele informatie die zij kunnen gebruiken voor interviews of achtergrondstukken rondom de organisatie. Woordvoeders hopen op extra verzoeken voor quotes of opinie rondom actuele onderwerpen.

Met een Social Newsroom is een woordvoeder technisch niet meer  afhankelijk van een internetplatform van de corporate website.  Want juist met de Social Newsroom ben je flexibel en lenig om snel op nieuws te publiceren of te reageren. Ok kan nieuws aantrekkelijk toegankelijk worden opgesteld voor journalisten via foto’s, video’s en infographics.

Dankzij een Social Newsroom wordt bedrijf zijn eigen uitgever

Er is nog een trend die de opkomst van social newsrooms in de hand werkt. Het medialandschap verandert.  ‘Uitgevers bezuinigen journalisten weg, en daarmee wordt het voor pr-professionals lastiger hun persberichten onder de aandacht te krijgen. Het is mogelijk dat een zeer goed persbericht, met een sterk verhaal, de krant niet haalt. Elke dag gebeuren onverwachte dingen die op dat moment prioritair behandeld worden en ‘nieuws’ worden.

Dat is onvoorspelbaar en dan komt de vraag hoe de organisatie meer grip kan krijgen op nieuwsverspreiding. Sociale media vormen dan al snel het toverwoord. Maar nadeel hiervan is dat je gebruik moet maken van platforms die niet van jou zijn. Social Newsrooms op de eigen corporate website zijn een volgende stap. Hier kunnen organisaties hun nieuws publiceren in een vorm en format die bij hen past.’

Het onderscheidende kenmerk van een Social Newsroom is dat ze journalisten beteren op maat bedienen. Het traditionele persbericht in pdf-formaat wordt aangevuld met achtergrondverhalen, cijfers, blogs en externe bronnen. ‘Het gaat erom de journalist alle informatie aan te reiken waarmee hij of zij een inhoudelijk verhaal kan maken. Zo kun je als organisatie sturing blijven geven aan wat er over je gepubliceerd wordt. En maak duidelijk wie het aanspreekpunt is voor de pers, zodat journalisten niet elders op zoek hoeven naar een quote.

Woordvoerder verkrijgt een fantastisch nieuwe invulling

Je kan als woordvoerder niet verwachten dat journalisten alleen maar ‘hoera-nieuws’ opnemen stelselmatig in de krant belanden. Beter is het om je te verdiepen in de informatiebehoefte van journalisten en dit beschikbaar stellen via een Social Newsroom. De ziel van een organisatie zit vaak diep in de kelder van een organisatie maar kan nu naar buiten gebracht worden. Woordvoerders kunnen in dit proces juist de impuls bieden voor een mooi resultaat.

Marcel Olislagers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *